If I told you I missed you, would you care? If I told you I couldn't live without you, would you be there? If I told you I could be your everything, would you give me a chance? If I told you I could make you happy, would you give me the perfect romance? If I told you you're the only one I think about, would you keep track? If I told you I loved you...would you love me back?

Friday

1 Bulan Lagi

1 bulan lagi. Tidak sangka oh boleh bertahan sampai begini lama. Huhu. Tiba2 pula rajin update blog. Lama tidak menulis..

Ingat lagi Puan Chin, Pengarah kolej cakap "kalau kasi banding sama tempat belajar lain, belajar nursing la paling best". Kalau puan cakap masa semester 1, mungkin saya cakap NO no no.. Tapi last semester ni, seriously mau cakap YES!

Tiada yang boleh ganti ni pengalaman 2 tahun setengah *1 bulan lagi laa*. Jauh dari rumah, belajar balik lepas 3 tahun rest, jumpa ramai orang, jalan pg banyak tempat, bagi ceramah kesihatan di depan orang ramai, buat lawatan sekolah, sambut new born, jarum baby *sy start suka baby di sini*, belajar memasak gara2 perlu buat cooking demo, bangun pagi n kerja bersungguh2 *paling susah ni mo bangun pagi*. Baaanyak lagi.. Kalau mau taip sampai bisuk pun tidak habis. Omg..

Belum lagi pengalaman perit hidup d asrama. Tiada air di bilik, terpaksa hari2 angkat air. Bila tidak ngam lagi sama roomate, makan hati la sana. Bila lagi tiba2 puan suruh kami outstation n terpaksa jalan pagi bisuk *padahal hari tu kerja pm shift* balik jm 9 malam, packing la segala barang sebab jam 8 pagi bisuk perpindahan suda. Pindah tempat baru, baru mau kenal2 staff, jumpa lagi sama staff yang garang n skema. Terpaksa jalan kaki lagi mau pg naik train kalau mau turun kk *posting di klinik desa*.

Tapi dari semua keperitan ni *tu ayat ba..kikiki*, saya jumpa kawan2 yang bikin menangis kalau mau bepisah nanti. Sebab biasa bepindah randah ni sama selalu jumpa orang baru, ni mulut pun ringan suda mau becakap sama bekenalan orang baru *mesra la katakan..puiii...*. Sekarang saya betul2 menghargai air, dulu berus gigi sambil buka paip. Dan opkos la banyak suda jalan saya tau, lepas ni bawa kereta tidak perlu risau lagi.. wkakaa..

Kadang saya befikir, kenapa Tuhan kasi izin semua dalam hidup ini terjadi sama saya *banyak lagi actully tidak ditulis*. Tapi saya belajar untuk percaya semua itu terjadi atas keizinan Tuhan sebab ada sesuatu yang Dia mau saya belajar. Ini lah sebenarnya kehidupan di luar sana.. Dan tidak pernah satu pun kesusahan yang saya tidak boleh tanggung sepanjang saya study. Ini jalan yang Tuhan bagi, jadi saya berusaha dan letakkan semua di tangan Tuhan. Terima kasih Tuhan Yesus..

Kekuatan di jiwaku, ketenangan batinku
Ada dalam hadiratMu, ku menyembahMu
Tersungkur ku di kakiMu, rasakan hadiratMu
Tak 'kan ku melepaskanMu, Kau cahaya bagiku

MengiringiMu seumur hidupku, masuk dalam rencanaMu Bapa
Fikiranku, kehendakku, kuserahkan padaMu
Harapanku hanya di dalamMu, ku 'kan teguh bersamaMu Tuhan
Jadikanku bejanaMu untuk memuliakanMu

Saturday

When You Fall In Love

When you fall in love make sure it’ s with somebody who treats you exactly how you deserve to be treated . Love somebody who wants to know everything about you , from your favourite colour to your childhood memories to how you managed to survive all those years . Love somebody who can make you laugh . Love somebody who kisses your forehead . Love somebody who notices all of your flaws but chooses to see past them. Love somebody who listens to whatever is on your mind . Love somebody who always reminds you how blessed they are to have found you . Love somebody who protects you . Love somebody who you can ’ t stay mad at for more than an hour because you miss speaking to them. Love somebody who knows every freckle on your face, every stretch mark on your thighs, every scar and every tear. Love somebody who you can plan a future with. And most importantly , love somebody who makes you question why you were so afraid to fall in love in the first place. Don ' t forget to make them feel loved in return .

-unknown-

Tuesday

8 June 2015

8 June 2015
Hari berkabung bagi rakyat Sabah.

Kerja syif pagi n rasa penat betul ni badan. Beberapa hari insomnia. Balik dari kerja tadi ingat mau tidur, ganti balik tidur2 sebelum ni. Masih terbayang2 kejadian 5 Jun 2015. Gempa bumi yang berpusat d Ranau. Sedangkan saya yang berada d Kota Kinabalu pun boleh rasa kuat tu gegaran, apa lagi di Ranau n apalagi di Gunung Kinabalu.

Tiba2 rasa masuk habuk di mata. 3 hari tahan hati baca setiap post orang, harini serius can't tahan. Cuba kasi bayang apa perasaan dorang masa di puncak gunung? Kebetulan ada lagi aktiviti budak sekolah untuk naik gunung. Omg. Tunggu berjam2 di atas sana dalam keadaan sejuk dan lapar. Menangis, takut, risau dalam keadaan badan yang lemah. Tunggu dari jam 7.15am *start gempa bumi* sampai ke malam? Perih betul ni hati bila tau apa yang dorang alami.

Sempat jadi pergaduhan di bawah sana, kononnya segelintir pihak tidak mau kasi terus usaha menyelamat sebab cuaca tidak mengizinkan. Tapi hati mana boleh tahan bila tau ramai lagi orang di atas sana memanggil2 minta untuk diselamatkan. Tidak dengar cakap 'pihak tertentu' dan dengan bekalan makanan yang penduduk kampung Bundu Tuhan kasi sedia, 30 orang mountain guide nekad mau naik gunung. Dorang buat jalan baru, potong2 ranting yang menghalang jalan.. ya Tuhan, punya la kuat semangat dorang. Tiap kali baca cerita dorang, ni air mata mesti mau jatuh. Bayangkan perasaan orang di gunung bila dengar suara orang memanggil, suara penyelamat.. Bekalan makanan yang dorang bawa, dorang bagi sama orang di atas sana. Mulia betul hati dorang..

Dan kasi bayang lagi mereka yang cedera n meninggal di sana. Cedera, kesakitan, sejuk. Dan ahli keluarga yang berada di bawah mengharapkan dorang balik dengan selamat. Tapi ada satu yang buat saya tersentuh n will cry everytime I hear about their story. Jessica Veronica Sikta n Valerian Joannes. Couple yang bakal2 mendirikan rumah tangga n kini terpisah dalam dua dunia yang berlainan. Valerian the climber, terkorban dalam tu kejadian gempa bumi. Just imagine, the one you love died and leave you forever. You will never meet him again, cant hear his voice again.. May God bless u Jessica. Kuatkan semangat..

Monday

Selimut Hati

Aku akan menjadi malam malam mu
kan menjadi mimpi mimpi mu
dan selimuti hatimu yang beku
aku kan menjadi bintang bintang mu
kan s'lalu menyinarimu
dan menghapus rasa rindumuyang pilu

Aku bisa untuk menjadi
apa yang kau minta
Untuk menjadi apa yang kau impikan
Tapi ku tak bisa menjadi dirinya
aku kan menjadi embun pagi mu
yang kan menyejukkan jiwam
dan kan membasuh hatimu yang layu

tinggalkan sejenak lalum
beri s'dikit waktu kepadaku
tuk meyakinkan mu

Lagu fav c Max.. Dia bilang untuk c Elvyra :)

Friday

Forever Love (X-Japan)

Lagu fav dia :)

I'll never walk alone again,
the winds of time are to strong.
Ah, it's that what you hurts,
which you'll have to live with...
Ah, this tight embrace,
and this burning, unchanged heart.
In this ever changing time, love will never change.
Will you hold my heart? Stop flowing tears.
Again, all of my heart is broken....

Forever love, forever dream
Only flowing emotions, bury this intense,
trying, meaningless times.
Oh tell me why ... all I see is blue in my heart.
Will you stay with me?
Wait until after the wind passes,
all my tears are still flowing...

Forever love, forever dream
Stay with me like this.
Hold my trembling heart in the dawn.
Oh stay with me...
Ah, everything good seems to be ending,
in this unending night.
Ah, what else would you lose if nothing at all matters.

Forever love, forever dream, stay with me like this.
Hold my trembling heart in the dawn.
Oh will you stay with me...
Until the wind passes, stay with me again.

Forever love, forever dream, I'll never walk this path.
Oh tell me why, tell me true, teach me how to live.
Forever love, forever dream, within flowing tears
Bright seasons will forever change again and again ....
forever love...

Monday

Birthday Gift From Someone Special

Thank you my love for this beautiful gift.
Nanti masa 1st posting kerja saya pakai ni nurse watch ah.
Love u Max..

Cinta Antara Kita

Cinta antara kita
tiada penghalangnya
walau akhir usia
ku menyinta dirimu
ku hanya menunggu mu
menyata kau cintaku
ku kan berjanji
menyintamu syg

Buduu.. Kenapa juga begini jiwang sy baru2 ni. Wkakaka. Sekurang2nya tidak la makan tak kenyang, mandi tak basah kan? Bahaya ni c urang ni. Pandai angau2 sekarang. Yang tidak best sekarang ni kami bejauh. Masing2 sibuk kerja. Omg.. Cepat2 la 2 mei, tidak sabar mau jumpa. Tidak sabar mau tagih hadiah birthday. Hahaa. Max, sy mau nurse watch baru... can can?

Sunday

Saya jatuh cinta lagi! (Part 2)

Saya jatuh cinta lagi! http://elvyramait.blogspot.com/2014/09/saya-jatuh-cinta-lagi.html

Lambat pula cerita pasal perkembangan ni post sy dulu2. November bukan bulan untuk saya. Tidak dapat lah saya beli ni cinta hati saya. Sikit kecewa tapi tetap sabar menanti. Chewah.

Januari 2015. Masa tu di Keningau.. Jalan2 dan jumpa Sony center. Macam biasa cari Xperia C3. Punya lah saya terrrkejut. Turun sudah harga, RM999 pg RM899. Teda fikir lagi masa tu, memang mau mau mau betul sama ni handphone.

Finally kan.. Dapat juga saya beli ni handphone. Tapi bukan warna mint la. Sebab ada stok hitam n putih ja. Saya pilih warna putih. Jadi.. Azam saya tercapai lah kan? Thanks Lord :).

Thursday

I say Yes

Awalnya ku tak mengerti apa yang sedang ku rasakan. Segalanya berubah dan rasa rindu itu pun ada. Sejak kau hadir di setiap malam di tidurku, aku tau sesuatu sedang terjadi padaku. Sudah sekian lama ku alami pedih putus cinta dan mula terbiasa hidup sendiri tanpa asmara. Dan hadirmu membawa cinta sembuhkan lukaku. Kau berbeda dari yang ku kira.. Cuba dengarkan apa yang ingin aku katakan yang selama ini sungguh telah lama terpendam. Aku tak percaya membuat ku tak berdaya untuk ungkapkan apa yang ku rasa.

Aku jatuh cinta kepada dirinya, sungguh-sungguh cinta oh apa adanya. Tak pernah ku ragu namun tetap selalu menunggu. Sungguh aku jatuh cinta kepadanya.

Omg ini sangat lah jiwang. Bukan saya yang reka2 ni ayat, ni lirik lagu Aku Jatuh Cinta penyanyi dia Regina. Ada banyak lagi versi, tapi versi nyanyian Regina yang paling best. Ni lagu memang 94% sama dengan kisah saya sekarang. Yang 6% lagi GST. Haha.. Dari 2012 lagi dia try, masa tu hati saya masih tertutup untuk terima siapa2 dalam hidup. Dan dia try lagi 2015.. Saya pun tidak tau kenapa saya boleh terima dia. Tapi saya sedang cuba try test kenal dia. Tak kenal maka tak cinta ba kan. Haha. Zzzz...

Friday

Kawan Makan Kawan

Kawan makan kawan (ataupun dia memang bukan kawan saya dari dulu?).

Sepanjang saya study dari kecil, tidak pernah pun saya dapat kawan macamni. Ni la first time saya jumpa orang macamni. Mungkin sebab jarak umur lain2 kan. Saya kenal ni orang dari semester 1 lagi dan saya memang hormat dia. Tu sebab saya panggil dia kakak. Tapi bila kenal betul sudah sama ni orang, baru saya tau dia ni bukan ja mulut manis tapi talam 2 muka juga. Suka mengampu orang atasan dan guna orang atasan tu untuk kasi jatuh kawan2 lain gara2 cemburu. Selalu buat salah (sleepout haram) tapi bila orang lain buat salah, mati2 mau kasi lapor sama pengajar/orang atasan. Takkan dia tidak sedar, satu persatu kawan kasi tinggal dia. Ini lah masalah ni anak2 PATI yang sudah jadi warganegara. Naik kepala, tidak sedar duduk di negara orang. Kau tunggu lah 1 masa, saya akan kasi pasti kau train out awal.

Omg. Harini blog berunsurkan kemarahan yang membuak2. Wkakaaa.. Mati lah. Perlu bertahan 2 semester lagi. Kenapa lah dekat nama kami.

Wednesday

Hospital Keningau I'm In Love

23:07 packing barang. Besok balik kk sudah. Berat betul ni hati mau balik, kalau timbang berat ni hati confirm rosak tu penimbang. 6 minggu di sini macam heaven tiba2 balik kk(kskb) yang bagaikan neraka.

Tadi kami buat farewell party d labor room. Collect duit n dorang darma masak. Best nampak staff2 makan dengan happy2. Bersyukur betul sebab Tuhan bagi peluang sama kami untuk praktikal sini dan jumpa staff yang sporting dan banyak ajar kami. Seriously sini lah saya belajar semua. Berdikari untuk conduct delivery, ve, kateter etc. Sebelum ni kami selalu bergantung sama staff (dulu 80% staff buat, kami cuma buat 20%). Staff sini betul2 train kami untuk buat kerja sendiri. Special thanks untuk sister2, staff2 nurse n kakak2 jm. Sekarang saya tau kenapa semua senior pun suka datang LR Hospital Keningau. Ada jawapan sudah untuk itu..

Untuk c prince charming, semalam naik hantar pt pg atas, nampak dia di kaunter. Shift dia sudah habis n dia still di sini? Dengar2 dia overtime. Dan tadi nampak dia lagi dengan jarak yang lebih dekat time makan. Omg hensemnya. Hahaha. Kalau kawan2 or staff baca ni tau lah dorang siapa saya kasi maksud tu. Ada satuorang ja prince sini. Gatal juga omg. Besok kami balik sudah, so confirm jadi secret admire ja la. Mungkin dia sudah berpunya. Yang penting ada bertentang mata sama dia kejap tadi. Hahaa. Ok sekian. Bagi peluang saya mau packing barang.

Tuesday

Insomnia Lagi

1:52 am. Insomnia. Suda lah am shift. Omg, macam mau lastik ni mata tidak pandai tidurr.

Lagi 3 hari, bye2 Keningau n hello KK. Seriously saya rasa stress. Saya suka sini *Hospital Keningau*. Hampir genap 6/52 saya posting sini Hospital Keningau. Antara tempat yang paling best pernah saya posting. Staff sporting, kes banyak, asrama yang superb.. Kalau boleh posting sini sampai habis semester pun saya sanggup. Apakan daya, bukan saya yang buat roster. Opkos la puan Donaa yang buat jadual. Oho, please puan saya mau tinggal sini lama2 sikit lagi. I hate kskb hostel. Terikat sama peraturan yang kolot. Lepas tu setiap minggu akan ada peraturan baru yang tidak masuk di akal. Haish. Ingat orang masih budak kecil ka.. adeiii.. *tapi yang lain memang la masih budak*

Yang sedihnya saya admire sama seseorang sini *prince charming*. Omg. Saya akan balik n tidak akan jumpa tu orang lagi. Mungkin dia sudah berpunya? Mungkin dia masih single? Saya tidak berani pun tgk dia *curi2 tgk tu banyak kali la*. Hoho. Dan bila dia oncall, hati saya dup dap happy! Hahaa. Boleh kah saya cakap saya mau kenal dia lagi dalam? Tapi tapi tapi.. Mungkin kah dia sudah berpunya? Takkan lah perigi mencari timba pula. Tiap kali dia datang, saya akan pg jauh juah jauh. Kalau dekat2 nanti meletup jantung. Gahaha. Lagi macam mau pecah organ2 saya haritu time dia suruh saya dukung baby n saya TERsentuh tangan dia. OMG OMG. Wakakaa. Adeii. 3 hari lagi eL. Itu pun belum tentu dia oncall dalam masa 3 hari ni. Cekewanya saya. Wuhuhuu. Ba macam budak2 pula.. Tidurrr zzzz..

Saturday

Day 11: 10 Favourite Foods

1. Burger Daging
2. Kebab Daging
3. Kuih Seri Muka
4. Wajik
5. Coklat
6. Ice cream vanila
7. Terang bulan extra kacang
8. Kuih Onde2 @Putri Mandi
9. Oreo Vanilla
10. Rendang Daging

Kesimpulan dari fav foods: daging, pulut, kacang, vanilla..yummy2..

Friday

Day 9: What's In Your Bag/Wallet

00:04 insomnia. Baru teringat lupa topup internet. Penat kaki jalan2 cari reload tadi.. -_-

Dalam bag-wallet saya *ok sy xda wallet,sy ada beg kecil macam wallet ja* ada duit kertas RM10 n RM50, pendrive, kad2 penting (atm card etc), coins, power bank, handphone, panty liner, gula2 *utk c kaki hypo*, pin baju *standby sbb bila naik berat ni baju cepat koyak rabak T_T*,.. itu ja saya nampak.

Tuesday

Day 8: 5 Currents Goals

Dan saya rasa sangat penat sebab am pm am pm am pm duty.. Tapi bila malam insomnia. Internet slow *guna maxis free on9*. Lepas tu lupa lagi update blog. Omg. Ok ini challenge untuk day 8.

My 5 currents goals
1. To become one of the best student for JMP 7/2013
-ehemm.. hampir setiap sem dapat top 10. Kecuali 14 month exam yang buat saya kecewa. Final mesti berabis!!

2. Vacation to Sarawak with family! Hopefully soon!
-jangan mengharap soon la el.. Sis cakap next year ok. Masa saya konvo la.. Can2?? Please..

3. I wanted to get back to my ideal weight
-hoho.. Ayat tu ba, macam pernah kurus sebelum ni. Zzzzzz -_-. Sebab sudah beruniform putih, terpaksa jaga BMI. Tapi... Lain pula kejadiannya.. Ok abaikan.

4. Conduct Delivery
-Demi kejar 60 kes sambut kelahiran (skrg baru 34). Harus kerja bersungguh2!! *ikat kepala*

5. Cari la bf cepat2
-omg. Ini current goal yang sangat memcabar. Ok bye.

Monday

Cinta Datang Terlambat - Maudy Ayunda

Tak ku mengerti mengapa begini
Waktu dulu ku tak pernah merindu
Tapi saat semuanya berubah
Kau jauh dari ku pergi tinggalkanku


Mungkin memang kucinta
Mungkin memang kusesali
Pernah tak hiraukan rasamu dulu
Aku hanya ingkari
Kata hatiku saja
Tapi mengapa
Cinta datang terlambat


Tapi saat semuanya berubah
Kau jauh dari ku pergi tinggalkanku


Mungkin memang kucinta
Mungkin memang kusesali
Pernah tak hiraukan rasamu dulu
Aku hanya ingkari
Kata hatiku saja
Tapi mengapa kini
Cinta datang terlambat


Mungkin memang kucinta
Mungkin memang kusesali
Pernah tak hiraukan rasamu dulu
Aku hanya ingkari
Kata hatiku saja
Tapi mengapa kini
Cinta datang terlambat


Cinta datang terlambat...

Day 7: Your 5 Favourite Songs

Ok.. Saya lambat post *3 minit*. Sekarang suda masuk Day 8. Kita ikut jam luar negara la ah. Ehee..

My Top 5 Fav Songs..
1. Cinta Datang Terlambat - Maudy Ayunda
2. Anakku - Vina Panduwinata
3. All Of Me - John Legend
4. Tum Hi Ho - Arijit Singh <----1st time sy minat lagu dari ni bahasa :D *serius kamu akan minat ni lagu kalau dgr + tau maksud lirik dia*
5. 만약에 - 태연

Saturday

Day 6: What Are You Afraid Of

Setiap orang mesti ada sesuatu yang dorang takut kan. Saya pun sama, saya takut giuk putih tu! *ulat putih dari sampah tu* Ishh. Entah lah tu takut atau geli. Dan saya takut clowns. Sangat. Hihi. Omg macam budak2!! Wakakaaa...

Saya takut bila kena suruh buat sesuatu yang saya tidak pernah buat sebelum ni, sesuatu yang baru untuk saya. Saya sebenarnya tidak suka orang tegur bila apa yang saya buat tu salah. Yala, kan saya tidak pernah buat ni benda. Saya risau apa pandangan orang kalau saya buat salah. Kadang2 sampai saya tolak untuk buat tu kerja. Mungkin yang saya takut sebenarnya bukan takut buat tu kerja tapi  saya takut ni ---> Not being good at something @ People judging you. *Adei eL, siapa lah yang perfect di dunia kan. Kalau buat salah ok lah, lepas tu sampai bila2 tidak akan lupa lagi.*

Dan saya takut mau fall in love again. Saya takut patah hati lagi. Tapi bila fikir2, bila nampak lelaki hensem, confirm crush juga. Mungkin yang saya takut sebenarnya ialah "Falling out of love". Haha.. Ini sedikit jiwang. *Sila abaikan ketakutan ini.*

Saya takut bila bapa marah. Muka dia garang. Kalau mama marah, saya tidak takut pula. Hahahaa.

Ada lagi kali lain tapi ini ja la saya mau tulis. Gaha. Zzzzzz..

Friday

Day 5: Your Proudest Moment

Conduct Delivery :). Sambut new born.

Thursday

Day 4: Your Dream Job

"Kasi sedia 1 kertas, kamu tulis di atas kertas tu apa yang kamu mau jadi bila sudah besar nanti. Apa cita2 kamu.. Tulis 3 ah..", masih saya ingat masa sekolah rendah, cikgu suruh kami buat ni benda. Punya lah sedaya upaya saya fikir. Apa saya mau jadi bila suda besar nanti? Bila tengok kiri dan kanan, semua kawan excited n lancar ja menulis. Rasa nervous, takut nanti dorang sudah siap, saya pula sorang2 belum siap. Saya pun curi2 lah tgk2 kawan sebelah, ada yang tulis polis cikgu doktor jururawat bomba n macam2 lagi. Saya mau jadi apa ah? Mungkin sebab ramai di kalangan kawan2 yang ibubapa dorang kerja sebagai guru n polis, so ramai yang tulis itu sebagai cita2 dorang. Bapa saya kerja di MCM masa tu, di bahagian mesin dan elektrik. Saya selalu nampak bapa buat wiring di rumah. Dan saya suka ikut bapa :). Tapi apa cita2 saya? Ni benda jadi persoalan saya dari kecil lagi. Seriously saya tiada bakat apa2 pun. Masa tu saya tulis polis doktor dan jururawat. Ini pun copy dari kawan sebelah ja. So saya abaikan apa cita2 sebenar saya. Malas mau fikir..

Bila masuk sekolah menengah, kena tanya lagi soalan yang sama. Tidak ingat masa form berapa. Sebab kami perlu pilih course bila masuk form 4 nanti. Cikgu cakap, "kamu perlu pilih sesuatu yang kamu minat supaya kamu boleh sambung study untuk itu dan kerja ikut apa yang kamu mau.. Itu cita2." Dan guess what, I don't have any idea pasal cita2 saya. Stress sikit saya fikir masa tu, tapi saya lebih suka ikut kawan. Dan thanks God semua kawan masa tu, kawan yang pandai2. Semangat untuk bersaing pun kuat. Dari form 1 sampai form 3 masuk kelas 1 *kelas pandai la konon*. Bila dapat result PMR dan kena umum masuk kelas mana, punya happy bila dapat masuk kelas Sains Tulen. Rasa bangga, punya excited balik rumah n kasitau mama. Sepanjang form 4 n 5, saya masih belum jumpa apa cita2 saya. Tapi I'm more into Math n Physics. Saya lemah sama subjek Sejarah n Biologi. Habis form 5 n masuk matriks, saya bingung mau pilih hayat atau fizikal. Kalau ikut result, memang saya masuk kelas fizikal tapi bestfriend semua masuk hayat. Saya pun sms la guru fizik form 4 n 5 (Cikgu Nelson) n guru fizik kami yang garang tu balas, "study ikut kemampuan, bukan ikut kawan". Dan saya pilih Fizikal. 1 tahun berlalu n saya dapat tawaran sambung Ijazah Sarjana Muda Sains Fizik Kesihatan. Jelas suda kan, tanpa pilih apa cita2, dengan ni degree saya boleh jadi tutor, jadi pegawai sains, sambung kerja di mana2 sektor swasta, jadi pegawai penyelidik n banyak lagi. Tapi satu pun saya tidak minat. Sepanjang 3 tahun setengah study, saya tidak pernah serius pun study. Escape kuliah, lambat hantar assingment, study last minit. Kalau yang berumate sama saya tau la tu, memang tidur tidur tidur ja kerja saya. Malam bangun, siang tidur. Ini bukan sesuatu yang saya minat. Apa cita2 saya? Satu subjek saya minat masa tu, Subjek Elektronik.. Mungkin sebab selalu nampak bapa buat kerja2 elektrik. Tapi still itu bukan cita2 saya. Lepas konvokesyen, sedikit sukar mau cari kerja sebab keperluan untuk ni course memang rendah. Perlu tunggu kekosongan. Banyak kawan2 yg sudah konvo awal n kerja bukan ikut course. Saya pernah kerja sebagai guru tuisyen di Kumon. Tapi tidak lama n saya balik di Sabah n cuba nasib di sini.

1 tahun saya kerja di kedai Celcom dealer under cousin lepas tu dapat tawaran masuk GEMS. *sila cari di google apa itu gems*. Kursus untuk para graduan yang belum dapat kerja. Dari ni kursus, saya kena bagi peluang untuk kerja di poliklinik swasta. Sini start sudah minat saya sama ubat n penyakit. Banyak benda baru saya belajar sini. Happy jumpa kawan2 yang sporting dan banyak ajar saya. Hampir 1 tahun kerja, saya try2 lah isi spa8 *tempat memohon kerja sektor govt*. Saya dapat interview untuk kursus Jururawat Masyarakat. Saya pg interview dan dapat lulus interview. Masa tu saya rasa pening2 lalat sikit. Mau pg atau tidak? Sebab banyak lagi masa saya akan hilang. Kawan2 lain sudah kerja n saya masih jadi student? Fikir punya fikir, saya pun ambil keputusan terima tawaran. Lagipun sekarang belum ada kerja tetap.

Sekarang saya sudah masuk sem 4 dan lagi 1 semester  untuk saya kasi habis ni kursus dan saya tidak pernah menyesal ikut ni kursus. Banyak benda baru saya belajar sini. Saya pun tidak percaya saya boleh study bersungguh2 macamni. Saya tidak pernah study serius macamni. Omg.. Ini kah cita2 saya? Jadi nurse? Cita2 yang saya tulis time saya sekolah rendah.. Only God know.. Ini jalan yang Tuhan bagi. Amen..

"This is my dream job? :)*

Wednesday

Day 3: Your Favourite Quote



Falling in love is like giving someone a gun and letting them point it at your heart, but trusting them not to pull the trigger.




Tuesday

Day 2: 20 Facts About You

20 facts about me
1. My full name Elvyra. People call me el (my new name-start di kskb), vee(my ex ex ex call me this), ira(only my uncle call me with this weird name.haha.), vera (stranger or orang yg baru kenal), bera(mum dad n siblings), elbo(high school name), boh(UTM friend), leyboh(erma,lyesther,onn) bobo(sib skudai)

2. Suka bangun lambat

3. Can't cook well *ok yg ni membuka malu sendiri*

4. Addict sama warna hijau

5. Found peace in rain

6. I'm 26 years old n I'm still single. Omg. Mau start
cari prince charming sudah!

7. Ada tanda lahir d bahu kanan

8. Love meow n puppy so much much much

9. Nurse to be

10. Hate Biology + love Physics n Math *tapi sekarang karier sy more into Biologi T_T*

11. Bukan seorang yang penyabar n akan jadi penyabar hanya bila berbaju putih

12. When I want something, I will try hard to have it. Biar lah sampai ikat perut pun sanggup. Tapi when I in love with someone, sikit goyah ja pun saya sudah fed up n bye2

13. Hard to fall in love

14. Jadi super gila bila sudah start main 1 game yang best

15. 3 kali pernah couple n broken heart n the 1st n 3rd lah yang paling sakit

16. Anak ke-4 dari 5

17. I'm a degree holder *mau minta puji kijap*

18. Tidak memilih makanan. Semua boleh masuk kecuali hati ayam, telur kuning, batu, kayu.. wakaka

19. Suka buat bintang daripada kertas bila rasa sedih

20. Travel sicker *kuat mabuk jalan bila jalan jauh*

Monday

Day 1: Your Blog's Name

JUST A DREAM
I just don't remember when I started to use this word as my blog's name. 2012 or 2013? Tapi I really like this word "Just a Dream". Mendalam maksud dia kan. Just a dream.. hanya mimpi.. Orang suka tidur siang kan, suka bermimpi. Haha.

Ada sebab kenapa saya pilih Just a Dream sebagai nama blog. Banyak betul kenangan silam yang buat saya fikir, this is reality or am i dreaming? Banyak benda yang saya mau ia jadi hanya dalam mimpi dan bukan realiti. Tapi tiap kali saya bangun dari mimpi, I realise that this is not a dream! Ini realiti! Elvyra, please bangun dari mimpi. Jam 7 am already, it's time to go work. You are working on am duty today! Haha.

Huish sebab ini day 1 punya challenge, tidak banyak idea yang keluar. *werkk..padahal day 1 punya challenge kena suruh bagitau nama blog ja pun.ini suda melebih2 ni*.

Saturday

30 Day Blogging Challenge

Sunday

Travel Sicker

Singgah beli mamam kejap. Beli livita, petua untuk elakkan mabuk. Tidak tau belajar dari mana, buat petua sendiri sejaa. Baru 30 minit jalan suda macam mau mabuk jalan. Ada 1 jam 20 minit lagi. Omg. Zzzz..

Saturday

Bye Bye Cuti Semester

Otw balik kk. Punya buruk ni perasaan. Macam kana robek2 ni jantung. Kalah2 putus cinta. Omg. Tidak boleh ka sy duduk di rumah ja, I'm belong here (home) ba. Wuhuhu. Apa ni vera, ko patut bersyukur. Sepatutnya balik hostel 31 Disember 2014, tapi sebab masalah banjir di Malaysia, cuti kena extend sampai 11 Januari 2015. Penat packing barang, sampai kskbkk packing lagi, bisuk pindah pg keningau, unpack barang lagi. Wawawa *duduk mencangkung di tanah, tangan di lutut, kepala di tangan, menangis diam2*. Penderitaan itu hanya saya yang rasa.. wakakaka. Ok mau pening2 suda dalam kereta. Bye.

Thursday

Chloe

"Ati, anguun" awal pagi ada yang kasi bangun saya dari tidur. (9am? awal pagi?). Itu la anak buah saya, Chloe Adele Lim 2 tahun 2 bulan. 2 hari lagi habis sudah cuti semester 3, omg cepat betul masa berlalu. Tiada lagi la yang ati mo kacau2 tiap pagi, yang suka kacau ati main clash of clan. Suka kacau whatsapp ati. Banyak patung ati di bilik jadi hak milik Chloe sudah. Happy tingu Chloe membesar. Dari sebelum kakak preggy lagi, kami sudah tunggu dia. Bila kakak preggy, kami x sabar untuk jumpa dia. Bila lahir kami sangat sangat excited. Chloe is my family first love. Bila dia start makan, bila dia start belajar jalan, bila dia start cakap, kami rasa excited betul.. Bila Chloe besar sudah nanti, dan Chloe pandai suda baca ni.. Ati mau kasitau yang ati sayang Chloe.. Membesar jadi anak yang baik :).

With love,
Aunt Vera

 
Just A Dream Blogger Template by Ipietoon Blogger Template