If I told you I missed you, would you care? If I told you I couldn't live without you, would you be there? If I told you I could be your everything, would you give me a chance? If I told you I could make you happy, would you give me the perfect romance? If I told you you're the only one I think about, would you keep track? If I told you I loved you...would you love me back?

Thursday

Nurse?!

6 Bulan + 15 Hari. Seriously, saya masih tidak percaya saya sekarang adalah seorang student nurse! Saya sekarang otw untuk mencapai mimpi saya time saya budak. Iaitu menjadi seorang JURURAWAT. Sis saya pun nurse, staff nurse. Dia la idola saya ba tu mau jadi nurse *tapi kan.. sis cakap nurse tu cita2 terakhir dia -_-*

Dari dulu2 lagi saya selalu cakap sama mama, "ma, saya buring sudah ba mo study ni". Tapi entah kenapa ni jari jemari gatal betul pg klik "setuju terima tawaran" sana SPA8 yang bulan Mei 2013. Mau minta kaunseling ni jari2 ni tau.

Tingu ba perjalanan hidup saya yang paaanjang ni. Study study study (conjugate dia main main main) ja.
6 tahun _ Tabika Kemas Batu 2 Ranau
7-12 tahun _ SRK St Benedict Ranau (SK suda tu sekarang)
13-17 tahun _ SMK Mat Salleh Ranau (SMK Paduka Mat Salleh suda tu kunun sekarang. Entah kenapa juga mau tukar2 nama. Upgrading ka kunun? Ada2 ja)
18 tahun - PLKN *dgn x rela hati pg..*
18-19 tahun _ Kolej Matrikulasi Labuan
19-21 tahun _ Universiti Teknologi Malaysia
Berehat beberapa tahun.. (kerja bukan gov) lepas tu ikut kursus SPA Jururawat Masyarakat..

Emm mula tu tidak mau terima ni tawaran JM. Serius fikir berpuluh2 kali lagi. Yalah, sudah ada Ijazah n now ambil JM yang hanya SIJIL? Kebetulan saya ada isi untuk jawatan Pegawai Sains Fizik N41 *course sy masa d U ni..paling ngam da ni kerja*. Dan saya sedang tunggu panggilan temuduga. Tapi orang cakap rencana Tuhan lebih indah..

Mama tidak setuju time mula2 kasitau pasal tu tawaran tapi bapa yang sentiasa cool sokong ni anak perempuan bongsu dia habis2an. Saya tersentuh sama whatsapp yang sis hantar, panjang lebar dia tulis.. satu ayat dia saya ingat, "mungkin ada yang tidak setuju kalau kau ambil keputusan untuk ikut tu kursus, tapi jangan kau ikut orang lain, ikut hati kau.. saya n 'nama abg ipar' akan sentiasa sokong kau". Roomate saya masa tu, Christa pun cakap benda yang sama.. "jangan peduli cakap2 orang". Macam mau meleleh air mata ni tau.. 2 orang ni mampu pujuk saya ikut ni kursus.. Dan Tuhan pun buka balik fikiran n ingatan saya tentang impian saya time kecil2..

Cikgu, "Elvyra, apa kau mo jadi bila kau besar suda..bagi 3 cita2 la.."
Elvyra kecil, "erm erm.. sy mau jadi.. *bingung2* jururawat,polis,doktor.."

Walaupun jawapan bukan lah ikhlas n jawab tanpa fikir, tapi still nurse tu cita2 pertama c Elvyra Mait. :)

Masuk sini rasa aneh2 juga.. Yala, semua student rata2 masih muda, umur dalam lingkungan 19-23 tahun. *mau mintapuji dulu kijap, ada yang cakap umur saya 20 tahun*. Rasa macam mau belanja tu orang mcD ja ni. Haha! *muka bangga..ok2 suda2 la eL*. Start kelas ada janggal sikit, maklum la masa kelas Biologi Form 5 dulu saya selalu Zzz.. Begitu juga kejadian dia time ambil Anatomi & Fisiologi time d UTM *zzzzz*. Lagipun 3 tahun saya study Maths3, Fizik3, Nuklear3. Bingung2 juga sikit tapi akhirnya dapat kasi biasa juga. Biasa lah otak berkarat. Perlu kana injection ATT kali ni mau elak Tetanus.

Pengalaman super duper best tu masa klinikal. Setiap yang saya belajar, setiap yang saya buat, semua benda baru bagi saya n saya rasa enjoy.. Saya tidak pernah rasa begini time study d UTM dulu. Masa saya siok2 suda jadi JMP (Jururawat Masyarakat Pelatih) ni tiba2 saya dapat tawaran temuduga Pegawai Sains Fizik Gred N41!..

Nanti saya story2 pasal klinikal ahh.. Sama pasal tu tawaran temuduga.. Ngantuk eh.

-blackCat yang tulis ni!-

2 apa kata kamu:

Miss Bet said...

Bo!
Ko apa khabar,
lama sda sa follow blog ko nih..akirnya, ko update juga..hahah
saya punya yg ko buat dulu, sa terlupa password.hahah

ko keja sda?
sa ada blog bru sda..
http://justajitjot.blogspot.com

Elvyra Mait said...

bet... sori lambat reply ni, sy dapat post ja tp xdapat komen ni.. entah knp tu..

oya, suda sy follow blog ko tu :D
sy kursus nursing skrg.. kerja + belajar kunun

 
Just A Dream Blogger Template by Ipietoon Blogger Template