If I told you I missed you, would you care? If I told you I couldn't live without you, would you be there? If I told you I could be your everything, would you give me a chance? If I told you I could make you happy, would you give me the perfect romance? If I told you you're the only one I think about, would you keep track? If I told you I loved you...would you love me back?

Saturday

jatuh cinta dengan sahabat dekat

falling in love with your best friend..


mungkin ada yang berpendapat kejadian ini mustahil terjadi.. *contoh: saya sendiri.. kalau saya sudah anggap orang tu sebagai seorang sahabat, apa lagi sebagai sahabat dekat, saya tidak boleh lagi fall in love with him.. bagi saya, persahabatan itu sangat lah penting :)*. tapi bagi sesetengah orang, perkara ini tidak mustahil terjadi. ia banyak terjadi di sekeliling kita.. dan siapa cakap mereka tidak bahagia? :)

cinta melalui persahabatan ni bukan cinta hasil dari mengorat atau mengusha. cinta melalui persahabatan ni terhasil dari hubungan yang terjalin antara dua insan setelah sekian lama berkawan. dan seandainya cinta yang kita mulakan dari persahabatan itu MUSNAH suatu hari nanti, pasangan tersebut tidak akan berbaik sampai bila-bila. *ni yang saya tidak suka.. tapi kalau musnah la.. kalau kekal, mesti bahagia kan ;)*

satu lagi masalah yang dihadapi orang yang mencintai sahabat baiknya, dia terpaksa pendam perasaan dia.. kiranya jatuh cinta dalam diam-diam kan? kan lagi sakit macam tu.. gak baik kok.. *keluar pula Indonesia saya* hahaha... kalau sudah cinta, ngakuin aja dong.. jangan buat hati tu sakit.. nanti susah mau heal balik.. ermmm... baca ni (jatuh cinta diam-diam)

kalau saya kan.. *hehee.. mula la elbo mo bejiwang2~* susah bagi saya mau terima cinta dari sahabat baik sendiri.. mungkin ada yang tanya, macamana mau fall in love with him kalau tidak kenal dia dulu *sebagai sahabat*. tapi serius, saya tidak boleh bermula dari sahabat baik~ kalau saya sudah fall in love dengan dia dalam diam-diam sebelum jadi sahabat, mungkin boleh la.. saya cuma harap dapat pasangan hidup yang boleh dijadikan sahabat.. hahaa...


nasihat saya, kalau betul kau suka seseorang, biarpun dia sahabat kau.. terus terang saja sama dia, nanti kau akan menyesal seumur hidup kalau dia sama2 orang lain.. kalau pun masa kau luah perasaan, dia tolak kau.. terima ja la.. sekurang2nya tiada lagi penyesalan kan.. dan teruskan persahabatan itu.. jangan menjauh dari dia.. dan jangan biarkan dia menjauh dari kau.. siapa tau suatu hari nanti, dia akan jatuh cinta sama kau kan? chewah ayat ni bah~ hahaha... tapi pastikan dia single la~~ jangan kena tuduh jadi perampas sudah.. wakakkaa...

saya jumpa quote ni:
persahabatan senang bangettt untuk menukar menjadi cinta,
sedangkan cinta itu agak susah sama sekali bertukar menjadi persahabatan.


p/s: pernahkah anda mengalami jatuh cinta dengan sahabat dekat anda sendiri?

[23:18]

20 apa kata kamu:

abma said...

Kadangkala memang selalu terjadi tetapi kerana tidak mahu memutuskan ikatan persahabatan sedia ada, maka masing-masing terpaksa memendam perasaan....kerana persahabatan yang kuat amat susah dicari berbanding cinta. Macam filem Kuch-Kuch Hota Hai

Zezebel said...

sangat setuju.
Pasangan hidup yang boleh dijadikan sashabat amat susah dicari. Bercinta dengan sahabat baik akan ada banyak masalah kelak. terutama kalau sahabat itu berkawan dengan kawan-kawan lain.

Elvyra = Elbo = Vera said...

@abma betul.. bagi saya persahabatan itu sangat penting. tapi kalau lama2 dipendam bisa sakit kan.. hehee...

Elvyra = Elbo = Vera said...

@zezebel emm.. memang banyak masalah n cabaran. kalau tiba-tiba break, mesti rasa janggal sama kawan-kawan lain.

cemomoi said...

huuu cinta cenggini ibarat taik kucing, biarpon dikambus dalam-dalam tetap berbau jugak

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

biasa la tu hari hari jumpa

Elvyra = Elbo = Vera said...

@cemomoi hehehe.. sangat bagus perumpamaan itu.. :)

Elvyra = Elbo = Vera said...

@b.r.u.t.a.l.s.o.l.o emmm.. betul2.. jangan jumpa selalu la kalau macamtu heee...

Whoopz said...

Kalau da jodoh.. awek sebelah rumah pun bleh jd bini.. :)

Zezebel said...

Sebab itu ramai orang mengelak bercinta dengan sahabat baik.

~fisha~ said...

hum..susah tu. which the thing i dont like oso i prefer. knl dalam cinta.best, tp, when masalh tg, like horror giler, me n bf, knl 3hr tru kg.chat. then TERcouple. even tak pena tgk rupe, just on kol salu. after 1week, baru exchange pics.. then. our story begin,, macam2 kenangan, pahit dan manes. afterall,ok laa..n we r almost 2years being tgethr.

Elvyra = Elbo = Vera said...

@whoopz
hahhaaa... betul tu.. kalau sahabat kita tu jodoh kita, terima saja la.:)

Elvyra = Elbo = Vera said...

@zezebel
emm.. betul. walaupun sudah sangat cinta, dia masih mengelak kan. dan buat2 tidak cinta tapi macam cemomoi cakap, "cinta cenggini ibarat taik kucing, biarpon dikambus dalam-dalam tetap berbau jugak".

Elvyra = Elbo = Vera said...

@~fisha~
yup.. itu pun salah satu yang di namakan kenal dalam cinta. pasangan hidup itu la yang akan kita jadikan sahabat kita.

memang akan ada masalah juga tp saya juga prefer "kenal dalam cinta" n bukan "kenal dalam persahabatan".. me really can't start from best friends.

p/s: 3 days tu boleh jadi 2 years.. sukanya.. >.< jemput kita kalau ada makan nasi minyak tau.. hehhee

Zezebel said...

lupa tanya.
Elvrya ni bercinta dengan kawan baik ka?

~fisha~ said...

betol2.. lau best fren jd cinta.. then, when relation tu tak jadi, kite hilang 2benda berharga, lover n bestie.. kn?kn?.. sigh~

oh, my pleasure.. nt sume bloggers kite jmpt..hik3...

Elvyra Mait said...

@Zezebel
tidak la.. hehe.. masih single ni. buzy study, tiada masa pula mau couple ni.. hehehee

Elvyra Mait said...

@~fisha~
emm.. betol.. hilang 1 tu lagi ok dari hilang 2 kan.. huh. so complicated.;P

lye^^dia said...

stuju di sini..huhuu..macam nampak bodo fall in love dgn strangers tapi dgn member sendiri lagila mustahil..huhuhu

Elvyra Mait said...

@lye^^dia
itu dia.. hahaha.. betul kan~ kalau hensem bulih juga kali kan.. hahahaha

 
Just A Dream Blogger Template by Ipietoon Blogger Template