If I told you I missed you, would you care? If I told you I couldn't live without you, would you be there? If I told you I could be your everything, would you give me a chance? If I told you I could make you happy, would you give me the perfect romance? If I told you you're the only one I think about, would you keep track? If I told you I loved you...would you love me back?

Friday

Gigi Geraham Bongsu or Gigi Tidur

Baru saya tau nama tu gigi, gigi geraham bongsu. Ingatkan Gigi tidur. Yala~ suka tumbuh n masuk balik dalam gusi. Pandai lagi tu pilih masa. Selalu tumbuh masa saya tengah stress test or exam. haish... Gigi oo gigi, jangan lah ko tumbuh sekarang. Saya ada degree ++ hujung minggu ni.. huhuhu...

Ok2.. apa tu gigi geraham bongsu @ gigi tidur saya bilang :D ?
kalau mau tau apa tu, tengo lah gambar dibawa di bawah.






Ok.. ni saya baca artikle pasal gigi geraham bongsu.

Geraham bongsu sebenarnya tidak banyak berbeza daripada gigi yang lain. Ia adalah gigi yang tumbuh di hujung mulut. Geraham bongsu biasanya tumbuh apabila anda berusia antara 18 hingga 25 tahun. Kerana kelewatan itu ia dikenali sebagai geraham bongsu (wisdom teeth).

Geraham bongsu boleh mendatangkan masalah dan kesakitan jika ia tidak tumbuh dengan betul. ish.. macam mana mo tumbuh betul. Sudah la tiada ruang di hujung gusi. Kalau tumbuh ja mesti kena gusi di atas. Punya lah SAKIT.

Geraham bongsu yang tumbuh separuh menimbulkan kesakitan.

Keadaan ini dikenali sebagai ‘impacted’. Geraham bongsu ini tersekat pertumbuhannya kerana rahang tidak memiliki ruang yang cukup untuk semua gigi. Ini disebabkan gigi anda tidak tumbuh dengan susunan yang betul. Mungkin sebahagiannya senget atau tidak teratur. Atau mungkin juga rahang tidak cukup luas untuk kesemua gigi.

Masalah geraham bongsu yang begini memang sangat biasa ditemui. Begitupun masih ada mereka yang tidak mengalami masalah. Malah mungkin langsung tidak menyedari, gigi geraham bongsunya sedang tumbuh! bertuahnya dorang yang tidak rasa sakit~

Kenapa tumbuh? hehehe...
Kononnya, selagi ia tidak tumbuh, selagi itulah anda belum ‘dewasa’. Geraham bongsu selalu dikaitkan dengan kesakitan dan dianggap penanda kedewasaan seseorang.

Saya sedang mengalami kedewasaan!! ish aneh ja tu.. dari sy form 5 lg ada ni gigi.. Memang ada di hujung gusi tapi selalu tu gigi tidur. Suka dia bangun time2 saya stress. Rasa macam mau bengkak ja pipi n gusi. Orang selalu cakap pg cabut, tapi x sampai 1 minggu, ni gigi masuk balik. Rasa bersalah pla mau cabut... hehehe... xpa la.. lgpun kakak pun sama juga ada gigi tidur.. skrg ok sudah mungkin.. Tunggu saya habis kedewasaan dulu la. kekeke...


elbo(01:23)

3 apa kata kamu:

Arya said...

Hmmm...Arya juga baru tau.. :-)

ElboVyra said...

:) emm..sama la..pic baru ya?

Arya said...

Iya pic baru,, Bagus Gak ?

 
Just A Dream Blogger Template by Ipietoon Blogger Template